Loading...
Pogosta vprašanja2018-09-24T14:50:22+00:00

1. Kaj se zgodi, ko so golobi izpuščeni?

Golobi se nad mestom izpustitve še nekaj časa krožijo, kjer se tudi vsi združijo v jato in se pripravijo na pot domov. Golobi s posebnimi čutili zaznajo smer poti, ne glede na mesto in kraj izpustitve. Gre za športne golobe, ki se jim reče tudi “Golobi poštarji”.

2. Ali so ptice čiste? Ali prenašajo bolezni?

Naši udomačeni golobi ne povzročajo nobene grožnje živalim in ljudem. Ptice se rade kopajo in so rade čiste. Njihov dom t.j. golobnjak je redno čiščen in vzdrževan. Vsi golobi so pod skrbnim nadzorom in cepljeni proti vsem boleznim.

3. Ali bodo ptice puščale iztrebke na mojih gostih, ko bodo letele nad nami?

Ne. Golobi se hranijo s posebnim prehranjevalnim programom. Pred dogodkom se nekaj ur ne hranijo, zato ni bojazni za neprijetnosti vas in vaših gostov. Takoj, ko se vrnejo domov se nahranijo, kar za golobe ne predstavlja nobenega stresa.

4. Kdaj na dogodku naj bi se ptice izpustile?

To je povsem odvisno od vas! Lahko se dogovorimo za izvirne ideje. Pogoj je samo varnost golobov, zato si preberite odgovor na vprašanje št. 6.
Na porokah je najobičajnejši čas izpusta takoj za zaprisego oz. na kraju uradnega fotografiranja.

5. Kakšne vrste golobov imate?

Imamo bele golobe pismonoše, ki so del športnega golobartsva. Njihova najatraktivnejša lastnost je, da se s pomočjo posebnih čutil vrnejo iz več sto kilometrov odaljenih krajev. Tudi naši golobi po izpustu poiščejo svoj golobnjak.

6. V katerih okoliščinah izpust golob ni mogoč?

– v notranjosti prostora,
– ponoči oz. v temi ali vsaj tri ure pred sončnim zahodom,
– v mrzlem vremenu temperatura zraka pod 8 °C,
– v neprimernem vremenu (megla, nevihta, sneg) in
– v prostorskih okoliščinah (bližina letališč v radiju 1 km, elektroenergetski vodi visoke napetosti 500 m), v katerih golobi ne bi mogli varno leteti.

7. Ali imajo golobi veterinarski nadzor?

Golobi so opremljeni z identifikacijskimi obročki in so pod veterinarkim nadzorom. Pri izpustu je vedno prisotnen inštruktor, usposobljen za izpust golobov.

8. Iz kje izhaja simbol belega goloba?

Golobica (angl. Dove) s svojo brezmadežno belino, lepoto in nežnostjo simbolizira vse tisto, kar je v človeku neomadeževanega – njegovo čisto dušo. Podoba golobice so v različnih kulturah častili različno, a v vseh je predstavljala dobre, lepe lastnosti in oznanjala srečne dogodke.

Stari Egipt: V starem Egiptu so častili njeno nedolžnost in jo razumeli, kot prinašalko miru.
Kitajska kultura: V Kitajski kulturi simbolizira mir in dolgo življenje.
Stara Grčija: Stari Grki so v njej videli ljubezen, vdanost in nedolžnost.
Antični Rim: Rimskima oginjama Afroditi in Venus je bila sveta ptica zvesta spremljevalka.
Krščanstvo: V krščanstvu prinaša ljubezen, mir in upanje in predstavlja svetega duha. Noetu prinese oljčno vejico, kar pomeni konec naravne katastrofe in spravo med bogovi in človeštvom.
Japonska: Japoncem je golobica z mečom prinašala konec vojne.
Indija: Indijski bog ljubezni Kamadeva je jahal na golobici “oborožen” z rožami v toku za pušcice in je simboliziral mir in božanstvo.

V modernejši zgodovini so predstavniki Svetovnega kongresa za mir naročili Picasso-u podobo za mir. Odločil se je za belo golobico – golobico miru.

9. Kako se beli golobi poštarji navigirajo?

Domači športni beli golobi premagujejo neverjetne razdalje brez večjih težav. Najboljši tekmovalni golob je lahko izpuščen z razdalje 600 km od svojega golobnjaka, z mesta kjer še nikoli ni bil, in se vrnil v 1 dnevu. Zadnjih 60 km se ptica navigira z vidom. V začetku golob določi svojo pot domov z zaznavanjem magnetnega polja Zemlje.

Točen mehanizem zaznavanja še ni poznan. Glede na raziskave in GPS sledenja golobov, gre verjetno za kombinacijo zaznavanja okolja t.j. hribov, cest in rek ter zaznavanja magnetnega polja Zemlje.
Poznana so tudi tekmovanja z razdalje 1800 km in več, kar dokazuje izjemne sposobnosti navigiranja teh izjemnih ptic. Njihove povprečne hitrosti se gibljejo okrog 80 km/h.

KONTAKTIRAJTE NAS

Izpust belih golobov, bo Vašemu dogodku poglobil pomen in prispeval k privlačnosti in zanimivosti Vaše slovesnosti.

Vaše posredovane podatke bomo uporabili za namen odgovora na vsebino vašega sporočila. Podatke varujemo in obdelujemo v skladu s Pogoji zasebnosti.